Dunia

flori de camp, sirop de zmeura, curcubee, oameni si carti

Fenomenul Pitești

… închisoarea de la Pitești.
Acolo a început la 6 decembrie 1949 o experiență de o sumbră originalitate numită reeducare și tinzând la distrugerea psihică a individului.
… victimele reeducării au fost nevoite să devină, la rândul lor, călăi.

Reeducarea avea patru faze.

Prima: demascarea externă.
Deținutul trebuia să-și arate lealitatea față de partid, spunând tot ce ascunsese la anchetele de la Securitate, denunțând toate legăturile pe care le păstra în afara închisorii.
Declarațiile erau făcute verbal, sub schingiuire, trecute apoi pe hârtie.

A doua fază: demascarea internă.
Studentul schingiuit trebuia să demaște pe aceia care-l ajutaseră să reziste în interiorul închisorii: fie printre ceilalți deținuți (cei care-l îmbărbătaseră sau îl puseseră în gardă să fie prudent), fie din administrația închisorii: un anchetator mai binevoitor, un milițian care-i făcuse vreo favoare în timpul executării pedepsei.

A treia fază: demascarea morală publică.
Deținutul e nevoit să calce în picioare tot ce are mai sfânt, familia, Dumnezeul, soția, iubita, prietenii, pe el însuși. Trecutul fiecăruia este analizat, pe temeiul lui trebuie inventată versiunea cea mai monstruoasă cu putință. Tatăl să apară ca un escroc, mama ca o prostituată, despre el însuși trebuie să închipuie cele mai rafinate perversități.

A patra fază: reeducatul e pus să conducă procesul de reeducare al celui mai bun prieten al său, schingiuindu-l cu mâinile lui și devenind, astfel, la rândul, călău.

Tortura este cheia reușitei. De-a lungul acestor faze, confesiunile erau regulat întrerupte de torturi. De tortură nu puteai scăpa.
La Pitești s-a produs o mutație a psihismului omenesc.

În frunte cu Nikolski, comandant suprem al Securității, lichidarea rezistenței morale a tinerilor deținuți politici din România a fost posibilă cu ajutorul lui Eugen Țurcanu, Popa Alexandru, zis Popa Țanu, Livinski, Mărtinuș, Nuți Pătrășcanu, Titus Leonida, Fuchs și Steier etc.

Cu steluță: tot textul l-am luat din Fenomenul Pitești al lui Virgil Ierunca. Am adaptat foarte puțin. O să mai scriu pe blog despre Eugen Țurcanu, un caz specific de patologie mintală.
De ce?
Pentru că nu avem nici un drept să uităm.

Anunțuri

Filed under: Trăiri afective ale mele, , , , ,

7 Responses

 1. noctambulul spune:

  Trist. Filmul The Way Back (dupa o poveste reala) incepe de la un element legat de cea de-a treia faza din textul de mai sus. http://sleepless-bobby.blogspot.ro/2012/09/the-way-back.html

 2. Meet The Sun spune:

  E ceva despre care doar am auzit de la un bun prieten, pitestean si despre care, in lumina ultimelor mele experiente, ma simt pregatita de a citi.
  Mamaia mea imi spunea ca omul are in el seminte din mai toate relele si ca, la fel ca pamantul si in de cum dau ploile, uneori cresc doar buruienile.

 3. Domnul C spune:

  Asa este, nu trebuie să uităm dar mai grav este că majoritatea tinerilor nu cunosc aceste lucruri, nu au fost comunicate suficient. Sunt multi care le plâng de mila evreilor (nu spun ca pe nedrept) datorita filmelor hollywoodiene dar nu cunosc crimele şi torturile ingrozitoare pe care le-au facut comunistii.

  S-au petrecut lucruri ingrozitoare si in închisorea Sighet, la începutul anilor 50, unde un om înfometat până la rană, bătut până la a voma de durere și umilit până la a se privi în gol, a scris cuvintele: „Dumnezeul meu, de-ai știi cât mi-e de frig”

 4. luca spune:

  Fenomenul Pitesti:
  „Daca ne batea un prieten eram mai fericiti.De ce? Fiindca aveam aceasta convingere ca asta nu da cu ura” http://www.youtube.com/watch?v=RvYquqQZ8pE

  Si o pagina pe youtube cu un set de video-uri din marturiile filmate pana in prezent pentru filmul documentar de lung-metraj „GENOCIDUL SUFLETELOR – Experimentul Piteşti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: